Etusivu » Työtapaturma voi tulla kalliiksi

Jaa sivu:

Työtapaturma voi tulla kalliiksi – selvitä miksi se tapahtui

Tapaturmattoman työpaikan tavoite on varmasti kaikkien yhteinen. Yksikään työntekijä ei halua joutua tapaturman uhriksi, eikä yksikään yrittäjä tai esimies halua vastuuseen tapaturmasta, eikä sen maksajaksi.

Yrityksen taakka tapaturman korvauksissa saattaa yllättäen viedä jalat alta. Se voi tulla kalliiksi, joskus jopa liian kalliiksi. Tämän vuoksi on tärkeää, että yrityksessä selvitetään perusteellisesti miksi tapaturma pääsi tapahtumaan.

Työterveyslaitoksen tuoreeseen tapaturmatutkintaan osallistuneiden yritysten tapaturmakustannukset liikkuvat haarukassa 300-72 000 euroa. Työntekijät on kyllä vakuutettu tapaturman varalta, mutta usein unohtuu se, että tapaturmavakuutus korvaakin vain työntekijän vahingot, ei yrityksen. 

Tapaturmattomaan työympäristöön pyrkimisestä, ennaltaehkäisystä ja riskianalyyseistä huolimatta tosiasia kuitenkin on, että tapaturmia sattuu. Vaikka ”kaikki voitava” olisi tehty, niin joku liukastuu öljyläikkään tai huonon lattiamateriaalin vuoksi, joku on huonosti perehdytetty tai joku on lyönyt huoltotehtävänsä laimin.

Jos tapaturman syytä ei selvitetä, eikä tarvittavia korjaustoimia tehdä, sama vahinko todennäköisesti toistuu.

Vakuutus ei aina pelasta

Kuten aiemmin jo mainittiin, niin tapaturmasta työpaikalla koituu aina kuluja, eikä kaikkia kuluja voida saada vakuutuksista korvauksina takaisin.

Erilaiset vakuutukset kattavat tietenkin osan kuluista, ja yleensä tapaturmaan joutunut työntekijä on varsin hyvin suojattu. Yritykselle koituu kuitenkin aina ”omaan piikkiin” tulevia kustannuksia. Nämä välilliset kulut kertyvät ylitöistä, rekrytoinnista, sijaisten koulutuksesta ja perehdyttämisestä, mahdollisista laatuongelmista ja aikataulumuutoksista. Pitääpä näiden vuoksi tyynnytellä ja hyvitellä usein tyytymätöntä asiakastakin.

Mitä, missä ja mitkä olosuhteet

Työturvallisuuskeskus on julkaissut hyvää aineistoa tapaturmien ja vaaratilanteiden tutkinnan avuksi. Tärkeitä kysymyksiä, joita tapaturman sattuessa on hyvä esittää, ovat muun muassa ”missä, miksi, mitä, missä olosuhteissa”.

Perusasioiden tutkinta on tärkeää jatkoa ajatellen. Perusteellisen selvityksen tapahtuneesta vaatii vakuutusyhtiö, usein myös työsuojeluviranomaiset. Tästä syystä on hyvä kirjata ylös ketkä olivat tapaturmassa osallisina. Kaikella on merkityksensä, niin ihmisillä, eläimillä kuin koneillakin eikä yksityiskohtia pidä unohtaa.

Ensitoimet ja jälkiseuraukset

Kun tiedetään ketkä ja mitkä olivat tapaturmaan osallisina, on seuraavaksi selvitettävä mitä oltiin tekemässä ja mikä oli menossa oleva työ tai työvaihe.

Usein tapaturma tapahtuu tehtäessä jotain epätavallista, sellaista mitä ei yleensä tehdä tai tehdään hyvin harvoin. Tuolloin turvallisuuden takaamiseksi unohtuu jotain. Tällöin on tärkeä selvittää myös se oltiinko työtä tekemässä ohjeiden mukaisesti.

Kun syy on selvillä ja loukkaantunut saatu hoitoon, on aika katsoa tietenkin seurauksia:

  • millaisia ruumiillisia ja henkisiä vammoja aiheutui
  • mitä tapaturma maksoi
  • mitkä kaikki kustannukset lasketaan mukaan
  • millaiset mahdolliset jälkiseuraukset

Mitä oikein tapahtui?

Tapaturmien ja vaaratilanteiden tutkinnan tarkoitus on löytää syyt miksi tapaturma pääsi tapahtumaan tai miksi vaaratilanne aiheutui. Tässä ei etsitä syyllistä. Jos syyllisiä on, heidän rankaiseminen on viranomaisten tehtävä.

Vakavat tapaturmat on aina ilmoitettava viranomaisille, siis joko työsuojelupiirille tai poliisille. Tällöin nämä myös osallistuvat tutkintaan. Jos kysymyksessä on vakava vamma, pysyvää haittaa aiheuttava vamma tai kuolema,  on niistä ehdottomasti ilmoitettava viranomaisille.

Vakuutusyhtiö tarvitsee tapaturmista aina tapaturmailmoituksen. Tapaturmaa työpaikalla tutkittaessa on tärkeä olla avoin ja pitää ”pää kylmänä”, suhtautua tapahtuneeseen rauhallisesti, syyttelemättä ja kaikkia osallisia ja silminnäkijöitä kuullen.

Tärkeitä kysymyksiä jälkiselvittelyssä:

  • mitä oltiin tekemässä
  • mikä poikkesi normaalista
  • mitä vammoja syntyi ja mikä ne aiheutti

Linkkejä aiheesta

https://www.tyosuojelu.fi/tyoterveys-ja-tapaturmat/tyotapaturmat

https://www.tvk.fi/tyotapaturma-ja-ammattitautivakuutus/korvaaminen/tyotapaturmat/

https://www.superliitto.fi/tyoelamassa/tyohyvinvointi-tyosuojelu-ja-tyoelaman-kehittaminen/tyotapaturma/

https://www.minilex.fi/q/vakuutusyhti%C3%B6-ja-ty%C3%B6tapaturma

https://www.if.fi/henkiloasiakkaat/vakuutukset/henkilovakuutukset/tapaturmavakuutus/mita-tapaturmavakuutus-korvaa

Scroll to Top